Jak dlouhodobě konzervovat vejce

Existují metody, díky nimž lze skladovat vejce déle než měsíc a přesto zůstanou jako čerstvá.

Nakládání do vápna

Patří mezi nejhojněji využívané způsoby nakládání vajec. Pro tento druh konzervování jsou nejvhodnější vejce, která slepice snesly od března do května a pak od začátku září do jeho poloviny. K naložení budete potřebovat velkou lahev, alespoň pětilitrovou. Pro tento obsah sklenice si obstarejte 300 g vápna. Vápno vložte do nádoby a za stálého míchání k němu přilévejte studenou vodu, dokud nevznikne hustá kaše.

Dno sklenice touto kaší pokryjte do výšky 3 cm. Do kaše rovnejte vejce špičkou dolů a postupně je na sebe vršte. Sklenice obsáhne přibližně 46 vajec. Zbylé vápno silně zřeďte vodou a zalijte jím sklenici. Vejce musí být potopená alespoň 5 cm pod hladinou. Nakonec sklenici pečlivě uzavřete.

egg-basket.jpg

Nakládání do vodního skla

Vodní sklo mívá nazelenalou nebo žlutavou barvu, hustou konzistenci a je bez zápachu. Připravuje se z něj roztok na bázi křemičitanu sodného, popř. draselného. Výhoda tohoto roztoku spočívá v oddělování jednoho vejce od druhého. Pokud se Vám tedy jedno vajíčko zkazí a vyteče, neznamená to zkázu pro celou sklenici.

Před použitím musíte roztok musíte naředit 1:9, na jeden díl roztoku připadá devět dílů vody. Naplněnou sklenici zakryjte mastným papírem nebo pergamenem, zabráníte tak rychlému vysychání.



Mimo nakládání vajec můžete využít i speciální konzervační prostředky. Spolu s návodem je zakoupíte v obchodech.