• PRODEJ:
  • KUŘIC
  • KÁČAT
  • HOUSAT
  • KRŮŤAT
  • HUSOKACHEN
  • BROJLERŮ
  • PŘÍSLUŠENSTVÍ K CHOVU
  • PRODEJ
    • KUŘIC
    • KÁČAT
    • HOUSAT
    • KRŮŤAT
    • HUSOKACHEN
    • BROJLERŮ
    • PŘÍSLUŠENSTVÍ K CHOVU
  • Úvod
  • Sortiment
  • Krmné směsi
  • Rady a tipy
  • Výkup králičích kůží
  • Ceník
  • Kontakt
  • Facebook

Proč je žloutek žlutý


Také vám udělá takovou radost, když do mísy rozklepáváte vajíčka s pěknými žlutými žloutky a už se těšíte na čerstvě míchaná vajíčka? Třeba k snídani, třeba k obědu, třeba k večeři. Žloutky nám evokují malá sluníčka. Člověk, neznámo proč, má se žloutkem spojeny vesměs pozitivní emoce. Je ale vždy pěkně žlutý žloutek čerstvého vajíčka známkou chutnosti a nutriční bohatosti?

Z pěkného žloutku v syrovém stavu nepoznáme ani, zda je vejce čerstvé, zda pochází od slepičky, která žije ve volném výběhu a zda byla dobře krmena. Tak jak to poznáte? A co vůbec ovlivňuje žlutost žloutku?

Jak učinit žloutek více žlutý

Žloutek žlutí karotenoidy (i včetně karotenu, lykopenu, xanthofilu). Jednoduše řečeno karotenoidy jsou přírodní pigmenty, které způsobují žlutost až oranžovost nějaké potraviny. Nejvíce jich najdeme v dýních, mrkvi, rajčatech, kukuřici, meruňkách, melounu, červeném zelí. Ale i v zelených bylinách jako petržel, bazalka a další.

Pokud výše uvedenými potravinami budete slípky dokrmovat, zvýšíte tím žlutost jejich žloutku. Pravidelnou stravou potravinami, které obsahují karotenoidy, dosáhnete i toho, že vaše slípky (případně jiná drůbež) bude mít více žluté zobáky a běháky.

 

zloutek-zluty.jpg

 

Proč chtít více žlutý

Přítomnost beta-karotenu ve vejci nemá pouze vliv na jeho žlutost, ale napomáhá ve vajíčku udržovat více všech vitamínů, které ve vajíčku dříve nebo později oxidují a postupně mizí. Beta-karoten tomuto procesu zabraňuje.

Ovoce a zelenina, které slepicím nabídnete, má zároveň dobrý vliv na jejich zdraví. Takže pokud bezostyšně potřebujete mít žlutější žloutky, dejte slípkám pestrou stravu + potraviny s karotenoidy.

Více žlutý: ano, nebo ne

Na přírodní cestě žlutění žloutků není vlastně ani nic špatného. Pokud slepicím splníte i další jejich potřeby. Horší situace vyvstává, kdy se výrobci vajec (nejčastěji u slepice v klecovém chovu) snaží oklamat zákazníka tím, že jim nabízí vejce s nádhernými žloutky. Oranžovost až zrak přechází. Mnoho vajec z velkochovů bývá uměle dobarvováno zdraví škodlivými chemickými látkami, které slepice dostávají ve "vylepšeném" krmivu.

Proto je lepší dávat přednost vlastním vajíčkům, nebo vajíčkům některého z poctivých chovatelů.

  • Úvod
  • Sortiment
  • Krmné směsi
  • Rady a tipy
  • Výkup králičích kůží
  • Ceník
  • Kontakt
  • KUŘICE
  • KÁČATA
  • HOUSATA
  • KRŮŤATA
  • HUSOKACHNY

© Copyright 2016 KAVAPO
Bez písemného svolení společnosti KAVAPO je publikování nebo šíření obsahu tohoto webu přísně zakázáno.
Produkce Alistra.cz. SEO stránek provádí společnost Alistra s.r.o.