Také vám udělá takovou radost, když do mísy rozklepáváte vajíčka s pěknými žlutými žloutky a už se těšíte na čerstvě míchaná vajíčka? Třeba k snídani, třeba k obědu, třeba k večeři. Žloutky nám evokují malá sluníčka. Člověk, neznámo proč, má se žloutkem spojeny vesměs pozitivní emoce. Je ale vždy pěkně žlutý žloutek čerstvého vajíčka známkou chutnosti a nutriční bohatosti?
Z pěkného žloutku v syrovém stavu nepoznáme ani, zda je vejce čerstvé, zda pochází od slepičky, která žije ve volném výběhu a zda byla dobře krmena. Tak jak to poznáte? A co vůbec ovlivňuje žlutost žloutku?
Žloutek žlutí karotenoidy (i včetně karotenu, lykopenu, xanthofilu). Jednoduše řečeno karotenoidy jsou přírodní pigmenty, které způsobují žlutost až oranžovost nějaké potraviny. Nejvíce jich najdeme v dýních, mrkvi, rajčatech, kukuřici, meruňkách, melounu, červeném zelí. Ale i v zelených bylinách jako petržel, bazalka a další.
Pokud výše uvedenými potravinami budete slípky dokrmovat, zvýšíte tím žlutost jejich žloutku. Pravidelnou stravou potravinami, které obsahují karotenoidy, dosáhnete i toho, že vaše slípky (případně jiná drůbež) bude mít více žluté zobáky a běháky.
Přítomnost beta-karotenu ve vejci nemá pouze vliv na jeho žlutost, ale napomáhá ve vajíčku udržovat více všech vitamínů, které ve vajíčku dříve nebo později oxidují a postupně mizí. Beta-karoten tomuto procesu zabraňuje.
Ovoce a zelenina, které slepicím nabídnete, má zároveň dobrý vliv na jejich zdraví. Takže pokud bezostyšně potřebujete mít žlutější žloutky, dejte slípkám pestrou stravu + potraviny s karotenoidy.
Na přírodní cestě žlutění žloutků není vlastně ani nic špatného. Pokud slepicím splníte i další jejich potřeby. Horší situace vyvstává, kdy se výrobci vajec (nejčastěji u slepice v klecovém chovu) snaží oklamat zákazníka tím, že jim nabízí vejce s nádhernými žloutky. Oranžovost až zrak přechází. Mnoho vajec z velkochovů bývá uměle dobarvováno zdraví škodlivými chemickými látkami, které slepice dostávají ve "vylepšeném" krmivu.
Proto je lepší dávat přednost vlastním vajíčkům, nebo vajíčkům některého z poctivých chovatelů.