Patříte mezi pravidelné nákupčí vajíček a nejste si jistí podle čeho vajíčka vybírat? Vězte, že rozdíly v kvalitě jsou markantní. V první řadě záleží na tom, z jakého chovu vejce nakupujete a v jakém prostředí slepičky žijí.
V posledních několika letech se i Češi začali zajímat o to, jaké potraviny s jakou kvalitou strkají do svých úst. Všechna vejce, na která narazíte v běžných obchodech, by měla nést na skořápce označení, které odhaluje jejich původ. Z jaké země pochází a hlavně z jakého chovu.
Nevýhoda spočívá v omezené nabídce. V těchto obchodech nejčastěji naleznete nejlevnější variantu, kterou trh nabízí a to vejce z klecových chovů. Pro opravdu kvalitní vejce musíte přímo k farmářům nebo ještě lépe, pustit se do vlastního chovu.
Tyto dvě vejce se snad ani nedávají porovnávat. Ochutnali jste někdy vejce z klecového chovu a z domácích chovů (nebo bio vejce)? Pak sami jistě dobře víte, kde je kámen úrazu. Ano, prvotním rozdílem, který je markantní, je chuť.
Domácí vajíčka jsou bohatá a plná chuti, mají jemnou strukturu, doslova se rozplývají na jazyku. Vejce z klecových chovů po uvaření připomínají spíše plastovou nebo gumovou hmotu. Vejce jsou bez chuti a mdlá. Domácí (nebo ta skutečná bio) jsou voňavá. I syrové vajíčko má neodolatelné aroma.
Orientovat se podle žlutosti žloutku není správným krokem, mnoho velkochovatelů přidává do krmných směsí barviva, která žloutky obarví. Nicméně i vejce z velkochovů bývají často nevýrazná.
Pěkně vybarvená vejce od sebe můžete rozlišit jednoduchým fíglem, kdy z vajíček z klecového chovu a z těch domácích uděláte zvlášť míchaná vajíčka. Domácí vejce zůstanou pořád pěkně žlutá a ta z klecového chovu zbělají.
Vajíčka z bio chovů a z domácího chovu bývají bohatá na celou škálu zdravých látek, obsahují méně cholesterolu než vejce z klecového chovu. Celkovou kvalitu vejce ovlivňuje především krmivo slepic a jejich možnost pohybu. V klecovém chovu slepice dostávají nejlevnější krmiva, aby se cena vajíčka udržela na minimu. Z toho je patrné, že vajíčka z klecových chovů nevykazují nutriční bohatost a mohou obsahovat nežádoucí látky.