Benefity krůtího masa

 

Maso představuje nenahraditelný zdroj proteinu a dalších životu potřebných látek. Krůtí maso je výjimečné tím, že obsahuje různě vysoký podíl tuku, má odlišné struktury a jinou chuť. Co kus masa (prsa, horní a dolní stehna), to v podstatě jiný druh s jinými vlastnostmi.

Výhody krůtího masa

+ Krůtí maso je nabitým zdrojem bílkovin.

+ Pokud z krůtího masa sundáte kůži, získáte maso s nízkým obsahem tuku. Krůta se skládá ze 70 % z bílého masa a z 30 % z tmavého masa. Bílé maso má nižší energetickou hodnotu.

+ Představuje bohatý zdroj železa, zinku, draslíku a fosforu.

+ Obsahuje i vitamin B6 a niacin. Obě tyto látky jsou nezbytné pro vytváření dostatečné energie pro fungování těla.

+ Pravidelná konzumace krůtího masa napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

+ Látky obsažené v mase krůty podporují produkci serotoninu a posilují imunitní systém.

+ Tvoří bohatý zdroj selenu, ten zajišťuje dobrý chod metabolismu hormonů štítné žlázy.

kruta-maso.jpg

Jeho nevýhody

- Může obsahovat vysoký podíl sodíku.

- Krůtí kůže obsahuje vysoký podíl tuku.

- Tryptofan, který je obsažen v mase krůt, ve vás může vyvolat ospalost.

Tipy pro krůtí maso

Při vaření masa si dejte pozor, abyste ho neuvařili příliš. Maso je pak vyschlé a není dobré.

Krůtí maso je citlivé na časté změny teplot, proto ho uchovávejte v chladu a do tepla ho vyndávejte těsně před úpravou.

Při nákupu masa se dívejte, zda je pružné a působí šťavnatě. Oschlé kusy raději nechte ležet v obchodech.

Chuť masa silně ovlivňuje způsob, jakým byla krůta chována a jak byla krmena. Proto nejchutnějšího masa dosáhnete, pokud si nějakou tu krůtu pořídíte na vlastní dvorek a sami si ji vykrmíte. Pokud k tomuto kroku nemáte čas ani prostory, poohlédněte se po mase, které prodávají chovatelé ve vašem okolí.